Adagatan 23, Skövde
070-85452
admin@skoinlägg.nu

Ont i fotvalvet

Ha du ont i fotvalvet? Detta kan bero på en mängd olika orsaker. En av en är att du lider av nedsjunkna fotvalv, eller är så kallad plattfotad. Det kan även bero på plantar fasciit eller andra åkommor. Det är ett vanligt problem detta med att ha ont i sina fotvalv, och det kan drabba en fot eller båda. Åtgärdar du inte det, så kan du snart även få ont i andra kroppsdelar så som höfter och knän.

Orsaker och symptom

Ont i fotvalvet är oftast på grund av att ditt fotvalv sjunkit ned. När fotvalven sjunker sträcks ofta ligamenten och vinkeln på fotleden förändras vilket leder till att det gör ont. Det kan även leda till att din ankelled vinklas inåt och belastar även ditt knä samt dina höfter.

Ont i fotvalv har med tyngden på fötterna att göra, så har du ökat kraftigt i vikt, på grund av graviditet, eller mat, så kan det bli besvär med dina fötter. Plattfot är något man kan drabbas av som äldre, men det finns även de som föds med det. Smärtor i fotvalv kan även drabba dig som står och går varje dag i jobbet, eller i vardagen. Värk i fötterna eller fotvalven kan kännas olika, kanske svullnar fötterna upp, eller så blir det en brännande känsla.

Ont i valvet på foten kan det även bli om du drabbas av hälsporre, eller plantar fasciit. Det är dels smärta i häl, men det känns även av i fotvalvet då du drabbas.

Andra orsaker till smärta i fot och fotvalv är att du har fel sorts skor på dig. Symptom på olika skador eller åkommor varierar. Smärtan kan vara molande, värkande, brännande, kramp, eller bara att det gör jätteont! Eftersom fötterna används dagligen och det gör ont, kan det leda till att du försöker gå på annat sätt så att det ska göra mindre ont. Det kan leda till att du får en helt ny gångstil. Det i sin tur kan leda till att du får förslitningar i höfter och knän.

Behandling

Om du får ont i fotvalvet så är det viktigt att se över vikten. Du ska även kolla vad du har för skor och kanske köpa ett skoinlägg för att förbättra dem. Du kan även träna upp dina fötter genom fotgymnastik. Tveka inte att söka vård om du inte själv vet varför det gör ont. Du kan behöva behandlingar, hjälpmedel eller till och med en operation. Därför är det bra att en läkare får titta på dina fötter och ställa en diagnos.